Kaakoperatie
Waarom een kaakoperatie
Een afwijkende kaakstand kan problemen opleveren voor het gebit en voor het uiterlijk.
Wanneer er grote verschillen zijn tussen de stand, de vorm en de afmeting van de boven- en onderkaak, dan kan er naast een orthodontische behandeling aanvullend een operatie door een kaakchirurg nodig zijn. De kaakchirurg zet de kaken in de goede stand, met als doel een goede functie van het gebit en symmetrie van het gezicht te krijgen.
De kaakchirurg en de orthodontist maken samen op basis van röntgenfoto’s, gebitsmodellen en lichtfoto’s een behandelplan. Het definitieve plan voor de operatie wordt vastgesteld nadat alle bijzonderheden over de operatie, het verblijf in het ziekenhuis en de herstelperiode is besproken.
Voorbereiding op de operatie
Vaak is het nodig dat de orthodontist de tanden en kiezen voor de operatie in een rechte lijn brengt. In dat geval moet je voor een periode van 1 tot 2 jaar (soms langer) een vaste beugel dragen. Deze beugel blijft tijdens en na de operatie zitten. De orthodontist bepaalt hoe lang de beugel na de operatie nog gedragen moet worden. Voorafgaand aan de operatie krijg je van de orthodontist haken aan je beugel (surgical hooks).
Bij kinderen en jongeren kan een afwijkende kaakstand vaak worden gecorrigeerd met een beugel, omdat zij nog groeien. Bij een volwassene is er minder activiteit in de groei, waardoor de kaakstand niet meer met alleen een beugel kan worden gecorrigeerd. In zo’n geval wordt dan gekozen voor een behandelplan waarbij een kaakoperatie wordt uitgevoerd.