Blokbeugel

De blokbeugel of activator is een uitneembare beugel die de overbeet corrigeert. Deze beugel wordt toegepast wanneer de onderkaak te ver naar achteren staat waardoor er sprake is van een overbeet. 

De blokbeugel bestaat uit een soort kunsthars ‘blok’ en zorgt ervoor dat de onderkaak naar voren wordt geduwd. De groei van de onderkaak wordt hierdoor gestimuleerd en de groei van de bovenkaak juist geremd. Zo krijgen de boven- en onderkaak de kans om goed op elkaar aan te sluiten.

De blokbeugel kan alleen worden toegepast bij kinderen en jongeren die in de groeispurt zijn. Als deze groeifase voorbij is, kan de stand van de kaken niet meer met een beugel worden veranderd.

Wanneer draag je een blokbeugel?

Het effect van de beugel hangt af van het aantal uur per dag dat de blokbeugel gedragen wordt. Probeer daarom de beugel zo lang en zo vaak mogelijk te dragen, ook tijdens het slapen, met uitzondering van het eten, drinken, sporten en poetsen.

Een blokbeugel schoonhouden

Poets de beugel minimaal twee keer per dag met tandpasta (pas wel op dat je de veertjes niet verbuigt). Heb je een laag met aanslag op de beugel dan kun je de beugel in azijn leggen, spoel de beugel daarna goed af. Op de momenten dat je de beugel niet in hebt, berg je hem op in het beugeldoosje dat je erbij hebt gekregen. 

Stop het niet los in je zak, dat is niet hygiënisch en vergroot het risico dat de beugel kapotgaat.