Hyrax

De hyrax behandeling

Een Hyrax (Rapid Maxullary expansion) wordt gebruikt om de bovenkaak te verbreden. Na de behandeling sluiten de boven- en onderkaak beter op elkaar aan. Er ontstaat meer ruimte in je mond, waardoor het trekken van tanden en kiezen soms voorkomen kan worden. Deze beugel wordt in de regel gelijmd op 4 ringetjes om kiezen in de bovenkaak. Hij zit vast in de mond. De beugel moet met een sleuteltje thuis in de breedte bijgesteld worden. Wij oefenen dat met u nadat de beugel is geplaatst.

De orthodontist vertelt bij een van de volgende controles wanneer u kunt stoppen met verstellen. Als de bovenkaak breed genoeg is blijft deze beugel in de regel nog wel 6 maanden zitten om het resultaat zoveel mogelijk te stabiliseren.

Wennen aan de hyrax

De eerste week heb je wat last van blaartjes aan de binnenkant van de wang, waar de wang langs de metalen delen van de hyrax schuurt. Bij het verstellen voel je wat druk, ook in de neus. Dat is normaal. Verder kan een spleetje ontstaan in het midden, tussen je voortanden. Dat gaat in de regel vanzelf dicht of tijdens de vaste apparatuur behandeling die na deze beugel volgt. Bij pijn of hoofdpijn in het begin mag je paracetamol gebruiken. Na verloop van aandraaien kan een spleet ontstaan tussen de twee voortanden. Als die er eenmaal is wordt het draaien makkelijker en minder pijnlijk. 

Een hyrax schoonhouden

Je kunt de beugel goed schoonhouden door minimaal drie keer per dag te poetsen en daarbij een rager te gebruiken om onder de beugel het gehemelte te kunnen reinigen.